Kış lastiği neden önemli ve oto lastik kullanımında nelere dikkat etmeli…

05-06-2021

KIŞLIK LASTİK NE ZAMAN TAKILIR?

 

Kışlık lastik ne zaman takılır, sorusu ve kış lastiği taktırma cezası ne kadar sorusu sıklıkla soruluyor. Kış lastiği taktırma zamanı, kış lastiği otomobiller için zorunlu mu, kış lastiği taktırmama cezası ne kadar, kış lastiği neden önemli ve oto lastik kullanımında nelere dikkat etmeli sorularına tek tek yanıt verelim…

Kış Lastiklerinin Farkı Nedir?

Kar ve buz üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış olan kış lastikleri, sadece çetin kış koşulları için gerekli sanılıyor. Oysa +7 derecenin altında, ıslak ve kuru hava koşullarında kullanımları pek çok açıdan önemli. Çünkü kış lastiği kullanımı, yaz mevsiminin kuru zemininden kışın kaygan yollarına geçişte aracı yolda tutarak kayma ve kaza risklerini büyük ölçüde azaltıyor. Ayrıca kış lastiğinin karlı zeminde fren mesafesini yaklaşık %15 azalttığı ve bunun da ciddi bir kazanın önüne geçebileceği bilinmeli.

Kış lastiği ya da kışlık lastik olarak adlandırılan oto lastikleri, kış koşullarında sürüş güvenliğini sağlamayı amaçlar. Pek çok sürücü, kış lastiği taktırmayı yeterince önemsemez ancak söz konusu değişimin güvenle seyahat etmekteki önemi, kesin olarak kanıtlanmıştır. Peki, kışlık lastikleri ne zaman taktırmak gerekiyor ya da kış lastiği taktırma zorunluluğu ne zaman başlıyor?

Kış Lastiği Taktırma Zamanı

Ülkemizde kış lastiği zorunluluğu bölgeye ve araç cinsine göre değişiyor. Kanuni zorunluluk kapsamında bazı araç türleri için ve bazı bölgeler için yaptırım söz konusu. Ancak güvenli sürüş ve daha iyi performans için tüm araç sahiplerinin kış lastiği regülasyonuna dikkat etmeleri önemli. Doğru zamanda doğru lastik kullanımının daha az yakıt tüketimi ve daha uzun ömürlü motor için de faydalı olduğu biliniyor. Kış lastiği taktırma dönemine dair net bilgi ise şöyle özetlenebilir:

Türkiye’de Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır?

Türkiyede, kış lastikleri regülasyonuna göre bölge ve araç sınıfı olarak kış lastiği takma zorunluluğu bulunan araçlar en geç 1 Aralık tarihinden itibaren kış lastiğine geçmek zorundadırlar. Yasal zorunluluk dışında kalan araçlar için kesin bir tarih söylenemez. Bu tarih bölgeden bölgeye değişmektedir. Bunun nedeni kış mevsiminin hangi aylarda hüküm sürdüğünün bölgesel olarak ciddi biçimde fark edebilmesidir. Genel bir söyleyişle Ekim, Kasım aylarında kış lastiğine geçmek tavsiye edilebilir. Ancak yasaya göre kış lastiği kullanım tarih aralığı 1 Aralık - 1 Nisan arasıdır.  Ayrıca kış lastiği takma zorunluluğunun bitiş tarihi mevsim koşullarına bağlı olarak 1 ay uzatılabilir. Ülke sınırları içerisinde seyreden yabancı plakalı ticari araçlar için de zorunluluk olduğunun altını da çizelim. Peki, yaz lastiği ne zaman takılmalı?

Yazlık Lastik Ne Zaman Takılır?

Yeri gelmişken kış lastiklerini çıkarıp yaz mevsiminin koşullarına uygun lastik kullanımına ne zaman geçileceğini de açıklayalım.Türkiye'de kış lastikleri regülasyonuna göre yaz lastiğine geçiş tarihi, en erken 1 Nisan olarak belirtilmiştir. Yukarıda kış lastikleri için yapılan açıklamanın benzeri yaz lastikleri için de yapılabilir. Bölgeden bölgeye değişiklik göstermekle beraber genel bir söyleyişle Nisan, Mayıs aylarında yaz lastiğine geçmek tavsiye edilebilir.

Şehirler arası yolcu ve yük taşıyan tüm araçlar için kış lastiği zorunluluğu var ve kış lastiği taktırmamanın cezası da var. Peki, otomobiller de kış lastiği taktırmak zorunda mı?

Otomobillerin Kış Lastiği Taktırma Zorunluluğu Var mı?

Otomobillere kış lastiği cezası var mı ya da binek araçlar için kar lastiği zorunluluğu var mı gibi soruların yanıtları da çokça merak ediliyor. Kış lastiği uygulaması, şehirler arası yolcu ve yük taşıyan tüm araçlar için trafik güvenliğinin olumsuz etkilendiği 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasını kapsayan dört aylık süre boyunca zorunludur. Ancak yasal zorunluluk otomobilleri yani binek araçları kapsamaz. Fakat valilikler hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak özel araçlar için de kış lastiğini zorunlu kılma yetkisine sahiptir.

Otomobillerde kış lastiği regülasyonu zorunluluğu olmamasına rağmen tüm araçların mal ve can güvenliği için kış lastiği kullanmaları önerilir. 

Aldığım Lastiğin Kış Lastiği Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Lastiğin üzerinde M+S veya kar tanesi sembolü olmalı. Bir lastiğin kış lastiği olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da üzerindeki desenlere dikkatli bakmaktır. Yol tutuşunu artırmak için kış lastiklerinde desen tasarımı yaz lastiklerinden ve mevsim lastiklerinden farklıdır. Kış lastiği desenleri, daha derin yivlidir. Genellikle sırt desen tasarımında ince lameli ve geniş bloklu bir yapı gözlenir. Bunun amacı kar suyunu tahliye etmektir. 

Kış Lastiği Taktırmamanın Cezası Ne Kadar?

2020 kış lastiği cezası veya 2020 kış lastiği ceza puanı konu başlıkları da çok merak ediliyor. Kış lastiği takmama cezası 2020 rakamlarına dair detaylar şöyle:

Karayolları trafik kanunu, Madde 65/A’ya göre 2020 yılı için kış lastiği cezası 766 TL'dir. Kanuna göre ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir. 

Kış lastiği için kesilen ceza 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve indirimli ceza miktarı 574,50 TL’dir.  

Kış lastiği takmamanın ceza puanı ise 10'dur.

Oto Lastik Kullanımı Hakkında Önemli Notlar

Oto lastikleri, aracın üzerinde hareket ettiği ve dolayısıyla onun en önemli parçalarından biridir. Oto lastikler olmaksızın hareket etmek mümkün olmayacağı gibi doğru lastik seçilmediğinde güvenli sürüş elde etmek ve sağlıklı bir motor işleyişini sürdürmek de mümkün olmaz. Peki, lastik kullanımında nelere dikkat etmelisiniz? hemen, özetleyelim:

  • Aracınıza ve yol şartlarına uygun lastik kullanın
  • Araç üreticisinin tavsiye ettiği lastik ebatlarına mutlaka uyun
  • Araç üreticisinin tavsiye ettiği lastik basınçlarına da titizlikle uyun
  • Asla düşük hava ile ilerlemeyin ve lastik havalarını düzenli olarak kontrol ettirin
  • Mümkün olduğu ölçüde düşük yuvarlanma direnci olan lastikleri tercih edin...

Lastik Taktırmak İçin Nereye Gitmeli?

Oto lastik değişimi, prensipte kendi başınıza da yapabileceğiniz bir iştir. Ancak bu, pek çok kişinin lastik sökme - takma işini hafife almasına neden oluyor. Oto lastik sökme takma sürecinde dikkatli davranılmazsa hem sürüş konforu hem de sürüş güvenliği açısından olumsuz sonuçları olacaktır. Lastikler sökülüp yenileri takıldıktan sonra rot ayarı, balans ayarı ve lastik hava basıncı kontrolü gibi konular da tek tek ele alınmalıdır. Aksi halde sürüş sırasında sağa ya da sola çekme, direksiyonda titreme gibi pek çok farklı sonuçla karşılaşılabilir. 

Lastik taktırmak için Otopratik uzmanlığına güvenebilirsiniz. Otopratik hizmet noktalarından online olarak randevu alabilir, oto lastik sökme takma fiyat bilgisi için de fiyat listesine bakabilirsiniz. Ayrıca WhatsApp ile de randevu alabilir ve fiyat teklifi isteyebilirsiniz. 

Ayrıca uzun yol öncesi bakımın önemli bir parçası olan oto lastik kontrolünü de önemseyin. 

İletişime Geçin

Şazibey Mah. 64015. sk. Master Beton Peyzaj No: 1/A Onikişubat / KAHRAMANMARAŞ

Randevu için Mesaj Gönderin